Sveriges finaste tak

Nu är vinnaren i tävlingen korad!

Ursviksskolan i Sundbyberg

Ursviksskolan 740x494

VI HAR NU UTSETT VINNAREN I TÄVLINGEN

Vi kan nu berätta att det vinnande bidraget i tävlingen, Sveriges Finaste Tak, är Ursviksskolan i Sundbyberg! Tävlingsjuryn har haft ett intensivt men roligt uppdrag med att kora vinnaren i tävlingen. Vi hade fått in många bra och vitt skilda bidrag när juryn fick till uppdrag att välja ut tre som skulle gå vidare i första omgången för att i andra omgången kora en slutgiltig vinnare.

Om- och tillbyggnad av skola Ursvikskolan, Sundbyberg Beställare: Sundbyberg kommun   Yta: Ombyggnad 1600 kvm nybyggnad 3 400kvm Tätskikt: Protan Titanium + Protan SE 1,6 År: Planerat färdigställt hösten 2015  Foto: Johan Fowelin Flygfoto: Protan

Byggherre: Sundbyberg stad

Arkitekt: Marge Arkitekter AB

Byggare: Heving & Hägglund AB

Takentreprenör: Protan Entreprenad Takteknik AB

Juryn anser att byggnaden representerar ett traditionellt sadeltak i en ny kreativ och spännande form. Tradition möter modernitet. Samtidigt relaterar byggnaden till det närliggande villaområdet som på så vis passar in i sitt sammanhang. Med välritad precision möter takprofilen plåtfasaden som ger en stilren och originell upplevelse.

Färgsättningen i sedumen spelar vackert med i färgen på fasaden och ger ett varmt och välkomnande intryck. Det gröna sedumtaket symboliserar byggnadens anspråk på miljöcertifiering, Miljöbyggnad Guld, och de krav som vi idag ställer på våra byggnader. Taket är inte bara estiskt tilltalande utan ställer också höga krav på byggkonstruktionen och hantverkarens yrkesskicklighet.

Det som gör Ursviksskolan till den slutliga vinnaren är framförallt takets unika form och färgsättning i samspel med materialval, nytänkande och höga hållbarhetsambitioner. 

TÄVLINGSREGLER

Inga bidrag är för små eller för stora och det finns inga begränsningar gällande takmaterial eller tidsbegränsning för när taket ska vara lagt. 

Juryns uppgift är att utse Sveriges finaste tak. Vad som ligger i den bedömningen är upp till varje jurymedlem. Olika bakgrunder kan ge olika perspektiv på vad som är ett fint tak, men det nominerade bidraget ska utgå ifrån ett gemensamt samtal som leder fram till ett gemensamt val. Vinnaren kan vara ett tak som är tydligt kopplat till en verksamhet, vara en privat fastighet eller publik. Kanske är storleken och formen utmärkande för taket eller utförandet, konstruktion och material. Hållbar utveckling kan väga in liksom ändamålet och tanken bakom.

Protans Takkampanj avslutas den 30 november då vinnaren utses av en jury och koras. Juryn består av fyra medlemmar med olika bakgrunder och erfarenheter.Jury - Sveriges finaste takBjörn Edebrand, verksamhetschef för SBR, Sveriges Byggingenjörer AB, Emelie Holmberg Arkitekt MSA och utbildad på Kungliga tekniska högskolan och RMIT, Jörgen Staf, VD och ägare av Olivgården Fastighets AB, Mikael Gerhardsson, ingenjör, styrelseordförande för Bygg & Interiör i Katrineholm (Woody Bygghandel) samt affärsutvecklare och planchef för Kilenkrysset AB.

Vi önskar många förslag så tveka inte att skicka in ditt. Har du inte möjlighet att komma upp och ta en bild på det tak du tycker ska vinna går det bra att skicka in en redan existerande bild på bidraget. Involverade i projektet får ett pris inklusive den som anmält bidraget. Fastighetsägare, takentreprenör och arkitekt.

 Sverigesfinastetak - bidrag

Inskickade bidrag (klicka på länken om du vill se fler bilder i större storlek):

 1. ICA Kvantum i Gislaved - Protan Exponerat duktak med Omegaprofiler
 2. DHL i Västberga - Protan Exponerat tak med duk + extensivt grönt tak (Sedum)
 3. ICA Maxi Uppsala - Protan Exponerat tak med duk + extensivt grön tak (Sedum)
 4. Sedumtak i Degeberga - Protan Titanium + extensivt grönt tak (Sedum)
 5. Grönt papptak i Malmö - Trebolit Elastolit 001
 6. ATS Östersund - Protan Exposed Roof SE 
 7. Gotländskt faltak - tjärat furutak nära Bomunds i Hammaren på Gotland.
 8. SEB-USIF Arena - Bågformat sedumtak i Uppsala
 9. Ursviksskolan - Sågtandat sedumtak med Protan Titanium + Protan SE 1,6
 10. Göransson Arena - Protan Exposed Roof SE 
 11. Cirkusrestaurangen Furuviksparken - Protan Exposed Roof SE i gul och blå
 12. Restaurang Tusen i Härjedalen - Protan Exposed Roof SE 
 13. Nybro simhall - Protan Vakuumtak
 14. Odenslundaskolan - Protan Titanium 1,6 + sedum, Protan SE 1,2 svart med Omegaprofil.
 15. Villatak Hudiksvall - Protan SE svar med Omegaprofil.
 16. Akademiska Hus Uppsala - Protan Exponerat tak med duk
 17. Librobäck Uppsala - Protan Exponerat tak med duk
 18. Kungsleden Finnslätten - Derbipure
 19. ICA Kvantum Lidingö - Protan Exponerat tak med duk
 20. Restaurang Snögubben i Lindvallen - Protan Extensivt Grönt tak/torvtak
 21. Toppstugan Lyktan i Hundfjället - Protan Extensivt Grönt tak/sedumtak med gräs
 22. Privat villa i Torshälla - Sika miljöduk med sedum
 23. DHL Rosersberg
 24. Timmerhus i Lindvallen Sälen

Gå gärna in och gilla oss på Facebook och Linkedin.

https://www.facebook.com/protanab

https://www.linkedin.com/company/protan-ab

TRE BIDRAG VIDARE

Vår jury har nu utsett 3 bidrag som går vidare till sista omgången i tävlingen, Sveriges Finaste Tak. Den slutgiltiga vinnaren utses i januari. "Gilla" gärna det bidrag som DU tycker ska vinna på vår facebooksida www.facebook.se/protanab!