Blågröna tak väcker byggnader till liv

Blågröna tak väcker byggnader till liv


Tak har et uforløst potensial som ikke begrenses av annet enn arkitektens og utbyggerens fantasi.

Men hvordan kan man best forløse de grønne drømmene på taket?

Oslo centrum, juli 2020: med en behaglig sommarbris i håret struttar du barfota över terrassen och passerar tomat- och jordgubbsplantor som växer fritt. När du ligger på solstolen medan grillen i hörnet njuter av solen, surrar ett resebi förbi på jakt efter nektar till solrosorna som du planterade i vår.

Från din takterrass ser du ut över de stora, grå och döda taken på grannhusen, avbrutna av några surrande och rostande mastodonter till ventilationssystem, grupper av gamla parabolantenner och trassliga rör och kablar. Du smuttar på den lemonad du tillagat från citronplantorna bakom rabarberbuskarna, och ler bekymmerslöst mot radion, som rapporterar om stora mängder regn i Oslo i kväll.

IKEA Bergen.jpg

IKEA Åsane: "En promenad på IKEA:s tak är som att gå på ett högt berg. Det har blivit en grön lund i Åsane, med ett svindlande fågelliv", skrev Bergens Tidende om taket på IKEA i Åsane utanför Bergen. Sedumtaket kommer från Bergknapp, och under taket från Protan. Foto: Bergknapp

Vad är blågrönt tack?

Skapa et levande tak

Beskrivningen av den bekymmerslösa solbadaren i oasen på toppen av en stadsgård i centrala Oslo är inte bara ett tankeexperiment. Taket har en outnyttjad potential som inte begränsas av något annat än arkitektens och byggherrens fantasi.

Titta på ett flygfoto av en norsk stad och se själv vilka möjligheter som finns. Vad sägs om ett barnomsorgscenter på Hotel Norge på Torgallmenningen i Bergen? Formasjonstrening med Rosenborg på översta våningen på S:t Olavs sjukhus? Hur kan du besöka byens flotteste park och restaurang med ren ström från egen solcellspark på taket av Oslo Rådhus? Eller helt enkelt öka kvaliteten på boende och fastighetsvärdet genom att göra taket tillgängligt som ett extra rekreationsområde där människor kan trivas, med plats för flora och fauna - ett nytt, urbant ekosystem:

- Genom att ersätta taksten och takpapp med naturliga biotoper som hör hemma i Oslo kan vi bidra till att minska det mänskliga fotavtrycket, säger Andreas Christoffer Pay, vd för fastighetsutvecklaren Urbanium.

Urbanium har ett tydligt fokus på miljö, hållbarhet och ekologi i sina projekt och är en pionjär inom byggandet av gröna tak, till exempel på Sørenga i Oslo.

- Vi ser att arkitekter på senare år har fått upp ögonen för takens estetik och att de kan användas för mer än bara boende. Det gröna taket har blivit en del av landskapsplanen, säger Pay.

Den femte och bortglömda fasaden

Möjligheterna för ett grönt, levande och tillgängligt tak är nästan oändliga. Men solbadarens radio rapporterar fortfarande om kraftigt regn för kvällen. Hur kommer det sig då att hon kan le så obekymrat när vi ser vad som händer med vatten- och avloppsnäten varje gång himmelens slussar öppnas över någon norsk stad?

Hon vet att regnen helt enkelt är kraftigare än den infrastruktur som byggts för städerna, och att konsekvenserna är miljarder dödsfall varje år.

Därför måste översvämningsskydd byggas. I glesbefolkade områden finns det begränsad mark för detta, och det är också dyrt att gräva upp gator och vallar. Lösningen ligger dock i höjden, utan att man offrar Urbaniums ekologiska projekt, solbadarens citronplantor eller de eventuella solpanelerna på stadshuset. Bjørn Nordseth, försäljningschef på takföretaget Protan, förklarar:

- Svaret er blågrønne tak. Blått fordi taket gjøres om til et overvannsreservoar som fordrøyer styrtregnet sakte ned i avløpsnettet, og grønt fordi bygningens femte fasade, som i dag er hjem til ventilasjonsanlegg og kabelgater, erstattes av natur og utearealer.

En scen för miljöengagemang

I Hauskvartalet i Oslo finns Urbaniums första blågröna tak. Den ligger ovanpå den helt nya Vega Scene. Området är reglerat för ett stadsekologiskt kulturkvarter, något som krävde mer än bara ett tak som klarar av överhäng. Det blå taket måste kombineras med gröna accenter, och det var då Protan kom in på scenen med sin nya lösning BlueProof Green.

- Man kan säga att vi med Vega Scene har omvandlat och uppgraderat det som var en ekologisk dödzon och samtidigt lagt grunden för nästa generations hantering av översvämningar i tätbefolkade områden. Det är möjligt med Protans lösning och produktrobusthet, säger Andreas Christoffer Pay på Urbanium.

Vega Scene (2).jpgVega Scene: På toppen av Vega Scene finns Oslos första blågröna tak. Området är reglerat för ett stadsekologiskt kulturkvarter, noe som krevde mer enn bare et tak som håndterer overvann. Under det gröna taket med sedum ligger taket från Protan. Foto: Urbanium

BlueProof Green-konceptet följs noga av berörda aktörer som Oslo kommuns vatten- och avloppsavdelning och Statsbygg. Det är inte bara en potentiell lösning på problemet med övervatten som vi ser på gatorna varje år, utan det gröna taket bidrar också till byggnadens ekologiska fotavtryck.

Med ett blågrönt tak har Urbanium skapat en unik och levande byggnad som ändrar karaktär med årstiderna - samtidigt som den ler sorglöst mot regnet utanför fönstret.

Protan BlueProof Green

Protan BlueProof Green

Protan BlueProof Green kombinerar säker hantering över huvudet med en grön huva ovanpå konstruktionen. Detta är vad vi kallar ett blågrönt tak.

Les mer her