Protans historia

Räddningsväst som blev ett industriäventyr

Det är ingen tillfällighet att Protan 2014 valdes som samarbetspartner och takleverantör till en av världens mest innovativa företag, Amazon.com. för just innovation har varit en röd tråd genom hela Protans industriäventyr.

1939: Impregnerade räddningsvästar
Det hela startade 1939 med en idérik skeppsmäklare som hette Haakon Kierulf. Han startade ”Tönnevesten AS”, ett företag som producerade räddningsvästar av tyg impregnerade med gummilatex. De tio anställda tillverkade upp till 40-50 räddningsväster per dag. 

 

1941: Impregnerade mörkläggningsgardiner
När kriget kom och tyska flottan ville använda räddningsvästen från det lilla företaget i Drammen, stängde Kierulf produktionen. Han började med en ny affärsidé istället: Företaget började istället att impregnera mörkläggningsgardiner.
Tönnevesten ändrade namnet till A/S Spesialimpregnering och impregnerade både tyg och papper. Men så kom nästa utmaning: Under kriget blev gummilatex en bristvara.

 

1942: Tång som impregneringsmedel
Förtaget gjorde många experiment för att ersätta gummi och en ny innovation gjordes med tång från havet. De kom fram till en tånglösning som kunde användas som impregneringsmedel. I tång och andra alger finns det alginsyra, och den blev utgångspunkt för företagets nästa äventyr.

Alginatsyra används i såpa, tandkräm och geléringsmedel, och företaget blev så småningom en av de största tillverkarna av alginatprodukter i världen.


1942 överfördes alginatverksamheten till ett nygrundat företag. Det fick namnet Protan. Pro står för produkter, tan var de första bokstäverna i tång (på norska "tang").

 

1948: Ventilationsrör i gummi
Protan blev på kort tid en succé och produkterna var attraktiva. Detta förde med sig att en av Norges mest inflytelserika industrikoncern Norsk Hydro kom in som ägare, vilket stimulerade Protans innovatörer till en helt ny affärsidé för slitstarka produkter: ventilation. Under loppet av kort tid blev ventilationsröret Ventiflex lanserat. Denna produkt var mycket bättre än andra ventilationsrör och blev snabbt en internationell succé.

Ventiflex Air Solutions Ventiflex Air Solutions

 

1952: Golvmattor av plast
Mellan 1952 till 1981 var golvmattor huvudprodukten på Protan. Protans golvmattor var populära p.g.a. sin slitstyrka. Men marginalerna var små för denna produkt vilket blev anledning till att sätta i gång en ny innovationsprocess på slutet av 60-talet för att hitta nya affärsområden.

 

1970: Takduk i plast
Därmed blev den bort nästa idén n bort född: takduk av plast. Protan började ett samarbete med det schweiziska företaget Sarna Kunststoff AG för att tillverkar deras produkt Sarnafil på licens. Samarbetet varade i 23 år, och bidrog till att sätta Protan som takleverantör på världskartan.

 

1980: Takduk av PVC
På 80-talet fick takduk av PVC mer acceptans och Protan satsade på det för fullt. I dag är Protan Nordens största tillverkare av takduk i termoplast/PVC. Dessutom tillverkas olika PVC-belagda textilier till en rad andra användningsområden.

 

1990-2014: Nya affärsområden växer till
Protan fortsatte sin innovation av nya produkter för flera PVC-baserade affärsområden. Ett av områden som utvecklades under de sista åren var tekniska textilier där Protan i samarbete med stora industriaktörer, oljenäringen och fiskodlingsindustrin har utvecklat nischprodukter som täcker specialanpassade behov. Ventiflex har blivit en internationell marknadsledare inom ventilationssystem och sedan 2000-talet har Protan även utvecklat världsledande kvalitetsmembraner for våtrom och radonsäkring och har expanderat geografisk till närmast 20 marknader.
Protan er i dag Nordens största producent av takduk i termoplast/PVC. Dessutom produceras olika PVC-belagda textilier till en rad användningsområden.

Smarta idéer och en satsning på innovation har varit nyckeln till succén: Företaget som tillverkade räddningsvästar är nu en världsledande koncern inom membranteknologi!