impact_photo_protan-7.jpg

PVC-takmembran: Banbrytande för framtidens hållbar takläggning

Protan AS levererar hållbara och miljövänliga taklösningar som bidrar till lägre CO2 avtryck och utsläppsfria byggarbetsplatser. Våra takdukar kan återvinnas och det är något vi är stolta över.

arrow_downward

Protan AS levererar hållbara och miljövänliga taklösningar som bidrar till lägre CO2 avtryck och utsläppsfria byggarbetsplatser. Våra takdukar kan återvinnas och det är något vi är stolta över. Protan termoplastiskt takmembran är ett hållbart alternativ till traditionellt bitumenmembran. För varje 50 kvm Protan-takmembran som ersätter ett 5 mm bitumenmembran minskar världsförbrukningen av tjockolja med ett oljefat. Under 2022 levererade Protan därför 18 miljoner kvadratmeter takmembran och minskade indirekt världens oljeförbrukning med 360 000 fat – ett meningsfullt bidrag till en mer hållbar framtid. Om alla kvadratmeter asfalt i Europa byttes ut mot Protans takdukar skulle vi kunna minska CO2-eq med ca 3 miljoner bilar per år.

För att Norge ska nå det nationella klimatmålet till 2030 måste landet minska utsläppen med minst 55 procent under de kommande sju åren jämfört med 1990 års nivåer. Protan Group är en del av Norges största fastlandsindustri; byggbranschen, som står för cirka 15 % av Norges utsläpp av växthusgaser. Våra produkter säljs, installeras och används i över 30 länder och på alla sju kontinenter. Denna globala närvaro innebär ett globalt fotavtryck. Därför har vi utvecklat vårt första klimatbokföring, som kommer att driva oss att göra förändringar och initiera utsläppsminskande insatser. Vi kommer att börja med aktiviteter där potentialen för utsläppsminskningar är störst.

Mer extrema och frekventa värmeböljor och kraftiga skyfall skapar efterfrågan på motståndskraftiga och hållbara tak och andra utomhusprodukter. Protan har under flera år utvecklat en portfölj av motståndskraftiga och långvariga produkter anpassade för att motstå både värmeböljor och kraftiga skyfall. Protans taklösningar kommer att fylla behoven i byggprojekt som betonar hållbarhet. Det inkluderar vårt vattendämpningssystem BlueProof samt tak som är anpassade för installation av solceller och gröna takinstallationer.

Under flera år har vi utfärdat EPD:er, inklusive slutfasen för våra huvudprodukter. EPD:erna visar tydligt en positiv klimateffekt från återvinning av postindustriell PVC och återanvändning av återvunnet material i nya produkter, utöver andra hållbara och ekonomiska fördelar. Våra anläggningar kan skräddarsys för att återvinna tak- och ventilationssystem, vilket förhindrar att dessa produkter hamnar på förbränningsanläggningar eller deponier. EPD:n bidrar till BREEAM-poäng och möjligheten att nå de ambitiösa miljömål som beskrivs i fastighetssektorns färdplan 2050.

DJI_0194.jpg

Upptäck vår första hållbarhetsrapport!

Upptäck våra hållbarhetsmål, koldioxidredovisning (omfattning 1, 2 och 3) och nyckelfokusområden som fastställts genom vår dubbla väsentlighetsbedömning. Denna rapport uttrycker vårt engagemang för hållbarhet och beskriver våra ansträngningar för en mer ansvarsfull framtid.