IMG_5222.jpg

Hållbara lösningar för platta tak enligt BREEAM-standarder

Protan är ett företag som erbjuder lösningar för platta tak som minskar utsläppen av växthusgaser och följer BREEAM-standards. Protans mål är att göra våra produkter bättre, starkare och mer hållbara samtidigt som de har den lägsta klimatpåverkan på marknaden för platta tak.

arrow_downward

Vårt viktigaste bidrag till minskning av växthusgaser sker på byggarbetsplatserna. Med en förväntad livslängd på 40 år och marknadens lägsta utsläpp av växthusgaser bidrar Protan till en 30% - 70% minskning av utsläppen jämfört med alternativ teknik. Protan har uppnått BREEAM-NOR-certifieringar för flera projekt, såsom Kristian Augusts gate 13, Vega Scene, Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K) och Breidablikkgården.

BREEAM är en dokumentation av hållbara byggnader, och en förutsättning i BREEAM-projekt är att utföra en beräkning av växthusgasutsläpp i tidigt skede (Mat01). Denna beräkning bör inkludera alternativa bedömningar, där målet är att uppnå låg klimatpåverkan. Om ett material med högre växthusgasutsläpp väljs, måste detta motiveras. Genom att sätta mål för minskning av växthusgaser kan projektet tilldelas poäng. Med en minskning från 20% till 60% kan upp till 4 poäng tilldelas. Dessutom: Tillåt optimala lösningar att identifieras och antas för att minska de övergripande miljöeffekterna som uppstår vid användning av byggprodukter.

Vilka är nivåerna för BREEAM-certifiering?

  • Pass: Byggnaden har uppnått det minimikravade poängtalet i varje kategori. 30%
  • Good: Byggnaden har uppnått ett poängresultat på minst 45%.
  • Very Good: Byggnaden har uppnått ett poängresultat på minst 55%.
  • Excellent: Byggnaden har uppnått ett poängresultat på minst 70%.
  • Outstanding: Byggnaden har uppnått ett poängresultat på minst 85%.

BREEAM beaktar olika faktorer över olika kategorier.

Protan kan hjälpa dig att erhålla poäng inom dessa kategorier:

  • Management: Protan bidrar till hållbara förvaltningsprinciper i konceptutveckling, projektoptimering och livscykelkostnader. Med installationer fria från fossila bränslen minskar rapporteringen av CO2 på byggarbetsplatsen, samtidigt som energiförbrukningen är låg. På så vis bidrar Protan till att projektet uppnår sina hållbarhetsmål.
  • Energy: Protan bidrar till utformningen av optimal takdesign och säkerställer dokumenterade energieffektiva lösningar i enlighet med BREEAM-kraven i kategorin Ene01 - Minskning av energianvändning och koldioxidutsläpp.
  • Materials: Val av material med låg miljöpåverkan genom hela deras livscykel, inklusive produktion, transport, installation, underhåll och slutligen återanvändning eller återvinning. Protans takbeläggningar har den bästa dokumenterade LCA (livslängd) på marknaden, dokumenterad med EPD som ger 1,5 poäng.
  • Waste: Strategier för att minimera avfall på byggarbetsplatsen, främja återanvändning och återvinning av material samt avfallshantering. Protan BlueProof minskar behovet av schaktuttag, i marken.
  • Land Use and Ecology: Skydd och förbättring av ekologiska värden på platsen, inklusive biologisk mångfald och grönområden på tak med beprövade rotresistenta produkter.
  • Pollution: Protan BlueProof uppfyller kriteriet som SuDS (Sustainable Drainage System) enligt Pol03 och minskar behovet av andra alternativ för fördröjning eller infiltration. Kombinerat med gröna tak förbättrar det också kriteriet i LE02.

Genom att välja Protan BlueProof, en SINTEF-godkänd lösning som hanterar regnvatten på taket och minskar behovet av underjordisk avrinning, kan du minska utsläppen av klimatgaser med upp till 90% jämfört med underjordiska betongrör. Protan BlueProof kan användas tillsammans med andra funktionella tak, som takterrasser, solceller eller gröna tak, och därmed öka användningsgraden.

Protan arbetar aktivt varje dag för att göra projekt så hållbara som möjligt och uppmanar branschen, från ledning till beslutsfattare på projekten, att göra bra val för vår gemensamma framtid.