Membran av hög kvalitet

Membran av hög kvalitet

Vid Listafjord i Agder i Norge finns det en lösning som kan lindra en av vattenbrukets största problem.

arrow_downward

Den nya laxbur som testas här kommer att vara både dynamisk och helt automatisk, samtidigt som den hindrar laxlöss från att spridas och odlad fisk från att rymma. Det ställs alltså höga krav på detta skydd som håller fisken på plats och lössen i schack.

Prototypen har en diameter på 20 meter. Leverantören av havsutrustning Nekkar står bakom burprojektet, som har fått namnet "Starfish". Sedan mars 2021 har buren skvalpat runt i norska väderförhållanden och vindar i havet utanför Flekkefjorden. Nekkar har ett nära samarbete med olika relevanta experter, däribland vattenbruksföretaget Lerøy.

Strängare miljökrav

En viktig del av lösningen är skyddet som ska användas både som en undervattensväska och som ett skydd över själva buren. Täcket måste inte bara hindra fisken från att fly, utan också uppfylla en rad strikta prestanda- och miljökrav.

Protan har över 80 års erfarenhet av tillverkning av membran och tekniska textilier för en rad olika ändamål och har nu utvecklat en serie innovativa och helt återvinningsbara PVC-skydd - Protan BlueSafe - som kommer att hjälpa vattenbruksindustrin att lösa många typer av miljöproblem.

Om Starfish-projektet blir så framgångsrikt som förväntat kommer det att innebära ett internationellt genombrott för fiskodlingsindustrin, där hållbarhet står högt på dagordningen. I den kanadensiska provinsen British Columbia är det redan lagstadgat att alla laxburar ska stängas från och med 2025.

Protan BlueSafe - specialskydd för användning i havet

Protan började redan i början av 2000-talet att utveckla skydd och system för lagring och transport av färskvatten. Dessa täckningar och system användes t.ex. i ökenområden på Arabiska halvön. Samma teknik och innovativa tillvägagångssätt används i specialprodukter för olje- och gasindustrin och för en rad andra ändamål.

För Starfish-projektet har Protan utvecklat en helt ny täckkvalitet för sin BlueSafe-serie med extrema egenskaper. Överdraget är av symetricon-kvalitet och extremt formstabilt. Dess hållbarhet är oöverträffad. Täcket har genomgått stränga cykeltester vid SINTEF, Norges forskningsinstitut för Forskningsinstitutet för teknik och innovation.

Protan har utformat det nya skyddet tillsammans med kunderna för att få bästa möjliga prestanda enligt deras specifikationer. Detta är det typiska sättet som Protan fungerar på. Vi strävar efter att använda all den senaste expertisen i vårt företag i nära samarbete med våra kunder för att hitta de bästa lösningarna för deras krav och utmaningar. Vår PVC-teknik är både flexibel och hållbar.

Miljövänlig installation och miljövänliga material

Förutom kvaliteten på våra PVC-skydd kräver burlösningar som Starfish kompetens inom montering, installation och logistik. Monteringen sker i Protan-fabriken i Nesbyen, Norge. Experter från Protan tar på sig flytvästar och svetsar ut membranfogarna på själva buren. Detta sker med hjälp av varmluft och elektricitet - en helt utsläppsfri installationsmetod. Dessutom är öglor och öglor monterade för att underlätta fastsättning och installation.

Protan BlueSafe-skydd har många fler användningsområden än stängda bursystem och lusskjolar. De används också i konstgjorda tångskogar eller som foder för odlingskärl och i gamla och nya akvarier för unga fiskar och renare fiskar.

Protan’s technical textiles for ocean industries

  • 100 % återvinningsbart material, fritt från bly och mikroplast.
  • Extremt slitstarkt: Lång livslängd, minimalt underhåll, låg kostnad.
  • Godkänd för dricksvatten.
  • Producerad och utvecklad i Norge
  • I slutet av sin livslängd kan våra produkter återanvändas via vårt återvinningssystem mottagningssystem och påföljande återanvändning/återvinning.

Protan BlueSafe®

Protan BlueSafe är en serie innovativa och helt återvinningsbara PVC-skydd som kommer att hjälpa vattenbruksindustrin att lösa många av de miljöproblem som den står inför.

Protan BlueSafe-produkterna uppfyller havsindustrins behov av hållbarhet, biosäkerhet och livsmedelssäkerhet.

Locket släpper inte ut mikroplaster, är speciellt utvecklat för användning i saltvatten och är godkänt för lagring av dricksvatten.

Eftersom den är helt slät är det 70 procent mindre sannolikt att organismer växer på ytan, vilket minskar underhållskostnaderna och ökar livslängden.

Kontakta oss

Jan Børge Harsvik - Sales Manager – Technical Textiles

Jan Børge Harsvik

Sales Manager – Technical Textiles
Technical textiles -

Technical textiles