Konsten att lägga tak när det snöar som mest

Det är inte alla länder där frost och stora mängder snö är en rutinmässig del av arbetet för entreprenörer. Därför är det ett plus att välja en lokal leverantör med lokal kunskap.

Protan Entreprenad i Alingsås jobbar under alla förhållanden, sommar som vinter. Avdelningens stadigt växande team på över 20 montörer är redo att ta sig an stora och små uppdrag året runt.

Ett exempel är under vintern 2017/2018, som bjöd på större svårigheter än normalt. Köldchock och stora snömängder slog till mot Nord-Europa, och svenska byggarbetsplatser slapp inte undan Kung Bore. Samtidigt skulle större byggprojekt utföras till de stora varuhusen Hornbach och Citygross i Borås respektive Trollhättan.

Tuffa förhållande

Tillsammans skulle 23.000 kvadratmeter med Protan SE takduk monteras på toppen av taken och det under svåra förhållanden med sträng kyla och mycket snö.

Takmontörerna hos Protan Entreprenad Alingsås är emellertid vana vid tuffa arbetsförhållanden och måste de ta till snöskyffeln innan de kan komma åt med verktyg och material, så gör de det.

I tätt samarbete med beställare och underleverantörer lät de sig inte stoppas av kraftiga snöfall – Hornbach och Citygross blev färdigställda innan deadline, med tak som tål framtidens snörika vintrar.

Flexibilitet och smarta lösningar räddade taket på Borås-projekt

Tätta tak sedan 1984

- Vår styrka är framförallt våra duktiga och omtyckta montörer, säger Dan Johansson, avdelningschef på Protan Entreprenads avdelning i Alingsås. Det är yrkesfolket som är ryggraden i företaget.

Ända sedan Mats Ivarsson etablerade Alingsås Tak 1984, har verksamheten täckt, renoverat och underhållit den femte fasaden på toppen av otaliga byggnader i Västra Götaland, med utgångspunkt från huvudkontoret som sedan dag ett har legat i Alingsås. 2008 blev företaget, fortfarande under namnet Alingsås Tak, en del av Protan Entreprenad.

Protan Entreprenad består i dag av av fyra avdelningar: I tillägg till Alingsås, är det verksamheter i Karlstad, Stockholm och Örebro, som lägger tak i hela Sverige – en pålitlig samarbetspartner som lägger stolthet i att leverera projekt i tid och med hög kvalitet. Också när det snöar som mest.

Protan SE

Protan SE är en polyesterarmerad PVC-takduk som används på exponerade takytor. Den kan fästas mekaniskt eller monteras som vakuumtak.