Badhus Kristinehamn

Protans referensprojekt badhus Kristinehamn krävde särskilda lösningar. Med ett stiligt vakuumtak fogar sig taklösningen till arkitekturen. 

Badhus
Vakuumtak
Kristinehamn
Protan Exposed Roof SE

Ungefär 1,5 km från Kristinehamn Herrgårdscamping & Stugor ligger Sannabadet, ett nybyggt och toppmodernt familjebadhus med bubbelpooler och vattenrutschkana.

För att undvika framtida problem med ångtryck och fukt anlitades Protan Solsta Tak AB för montering av ett nytt Protan vacuumtak. Med en vakuuminstallation, räddar man mycket av problemen som kan uppstå i takkonstruktionen.

Protans vakuumtaksystem är en ventilerad taktäckning som suger sig fast mot underlaget. När undertryck bildas över taket på grund av luftströmmar, expanderas luftutrymmet mellan täckningen och det lufttäta underlaget. Undertrycket blir då som mest i hörn-, och randzoner. För att kunna släppa ut uppkommet övertryck och eventuellt luftläckage på grund av otäthet, monteras vakuumventiler, där undertrycket förväntas vara som störst.

På den bärande TRP plåten monterade Protan Solsta Tak 50 mm mineralull och därefter ett mekaniskt infäst Bitumen tätskikt. Detta för att uppnå ett diffusionstätt lager som klarar vindlasterna. När det senare var dags för det "riktiga" tätskiktet så monterades två lager Cellplast med en mineralulls skiva överst och därefter takduken som ett vakuumsystem utan perforering av tätningen.

På Sannabadet är takduken utsträckt utanför fasaden. Detta utförs vanligtvis med att träbalkar förankras i en bärande takplåt. Utmaningen med monteringen bestod därför i att få det diffusionstätt (lufttätt) runt dessa ”taktassar”.

Den största fördelen med denna lösning är att tätskiktet monteras utan genomgående infästningar. På en "normal" konstruktion uppstår 100 tals, om inte 1000 tals hål, från infästningarna som håller fast tätskiktet.

Vakuumsystemet valdes då ångspärren på taket inte fick perforeras.

Totalentreprenör: Peab Sverige AB

Fastighetsägare: Kungsporten AB

Arkitekt: Sweco Architects AB

Takentreprenör: Protan Entreprenad Solsta Tak AB