Egenskaper, prestanda och säkerhet

Egenskaper, prestanda och säkerhet

Tekniska textilier från Protan har ett brett användningsområde.

Protan PVC-belagda textilier tillverkas i många olika kvaliteter, men vi använder också vår erfarenhet och kompetens för att utveckla unika lösningar i nära samarbete med våra kunder.

arrow_downward

Vikt

Vikten är en bra indikation på hur lätt ett överdrag är att hantera, både på en rulle och när man arbetar med det. Vår erfarenhet är att många kunder använder vikten per kvadratmeter som en indikator på styrka och hållbarhet. Styrka och hållbarhet påverkas dock av andra faktorer, t.ex. textilens struktur, mängden PVC-beläggning och efterföljande ytbehandling. Det är därför klokt att kontrollera olika parametrar när man överväger styrka och hållbarhet.

Styrka

På grund av tillverkningsmetoderna har de flesta belagda textilier olika hållfasthetsegenskaper i längs- och tvärled. Dessutom skiljer vi mellan draghållfasthet i en viss riktning och rivhållfasthet i samma riktning. Styrkeegenskaperna varierar beroende på vilken typ av trådar textilen är tillverkad av och hur de kombineras. Vi tilldelar därför normalt fyra olika värden som var och en visar hur starkt ett överdrag är när det utsätts för en viss påfrestning: draghållfasthet i längdriktningen och rivhållfasthet samt motsvarande tvärgående hållfasthet.

Färger

Protan-belagda textilier finns i standardfärger, beroende på kvalitet och användning. De mest populära allroundbelagda textilierna kan ofta beställas i specialfärger från Protans färgkatalog. Vid stora volymer kan kunderna själva välja färger.

Lack

Som en del av tillverkningsprocessen tillverkas alla belagda textilier först utan lackering. När kunderna kräver en viss kvalitet för att skydda sig mot vissa påfrestningar genomgår skyddet ett eller flera extra steg i tillverkningsprocessen. Slutresultatet blir både akryllack och/eller PVDF-lack som enkel- eller dubbelsidiga lösningar.

Brandhämmande

Brandskydd är en extremt viktig egenskap för ett antal användningsområden, t.ex. hallar och tält. Kemikalier tillsätts under tillverkningsprocessen för att göra den belagda textilen mer motståndskraftig om den utsätts för eld eller värme.

Hållbarhet/ UV+

Ämnen som förhindrar nedbrytning på grund av UV-strålning kan tillsättas under tillverkningen för att säkerställa hållbarheten hos produkter som ska användas i starkt solljus. Detta är viktigt för hallar och belagda textilier som till exempel används på tak.

Ljus/IR-blockering

I vissa tillämpningar måste ljuset förhindras att vara synligt genom den belagda textilen. I vissa fall sker detta utifrån och inåt och i andra fall inifrån och ut. Tält som till exempel används av soldater ska blockera ljuset både inifrån och ut. För ett svetstält är det viktigt att svetsljuset i tältet inte är synligt från utsidan.

Fuktsäker

Belagda textilier med en- eller dubbelsidig fuktskyddskvalitet kan användas i hallar eller anläggningar som utsätts för fukt, t.ex. simhallar.

Vattentät

Tekniska textilier från Protan kan utgöra ett vattentätt lager eller foder i många olika situationer. Det finns inga gränser för de möjligheter som deras flexibilitet kan erbjuda. Exempel på tillämpningar är bassänger, septiktankar, gödselbehållare och konstgjorda fontäner eller rörledningar.

Protan BlueSafe® - dricksvatten av godkänd kvalitet

Protan BlueSafe är en serie innovativa och helt återvinningsbara PVC-belagda textilier som bland annat kommer att hjälpa vattenbruksindustrin att lösa många typer av miljöproblem. Protan BlueSafe-produkterna uppfyller havsindustrins krav på hållbarhet, biosäkerhet och livsmedelssäkerhet. BlueSafe släpper inte ut mikroplaster, är speciellt utvecklad för användning i saltvatten och är godkänd för lagring av dricksvatten.

Kontakta oss

Jan Børge Harsvik - Sales Manager – Technical Textiles

Jan Børge Harsvik

Sales Manager – Technical Textiles
Technical textiles -

Technical textiles

Komplett hallar

Komplett hallar

Protan Elmark levererar färdiga hallar och strukturer för en mängd olika ändamål till hela världen. Företaget är baserat i Poznan, Polen. Använd hallkonfiguratorn för ditt projekt och läs mer om de olika typer av hallkonstruktioner Protan Elmark kan leverera.

Gå till Protan Elmark