Aktuellt

Konsten att täcka en gigant

Ett tak mer än två och en halv gånger så stort som Petersplatsen i Rom och en promenad på nästan på en och en halv kilometer runt byggnaden. Protan Entreprenad har tätat taket på Norges största lagerbyggnad - Europris nya huvudlager.

Längs med E6:an mot Oslo ligger en byggnad av det enorma slaget i färd med att färdigställas. Lågpriskedjan Europris flyttar snart in i det största lagret som någonsin uppförts under ett och samma tillfälle i Norge. Taket på logistikcentret är på hela 60 000 kvadratmeter, som motsvarar nästan nio fotbollsplaner, och på sin högsta punkt bortemot 40 meter över marken. Att täcka ett tak som detta kräver expertis och lång erfarenhet, och är ett jobb för yrkesfolk – som Nordens största takentreprenör Protan Entreprenad.

YT-bilde Europris.png

Svindlande dimension
Totalt har det lagts ner 8500 arbetstimmar, fördelat på montering av 7000 förpackningar med isolering och täckning av 100 helikopterlyftade pallar med PVC-tätskikt producerat hos Protan i Drammen. För infästning av tätskiktet har takmontörerna skruvat ned inte mindre än 120 000 infästningar.

Europris in-text.jpgStolte: Taktekker Sanijs Kutovojs, bas Klavs Rigmanis, projektledera Jim Høm ocg kalkulatör Karolina Kondracka från Protan Entreprenad Oslo.

När projekten kommer i denna storlek, ser man verkligen effekten av stordriftsfördelar av Protans produkter. För det första är hela byggnaden täckt med Protans 1.6 mm takduk i återvinningsbar PVC. Rullarna med takduk är lätta i vikt och innehåller hela 40 kvadratmeter var. Det reducerar antalet hissningar upp på tak, som innebär nedskärningar av kostnaderna för kran- eller helikopterhyra. Det reducerar antalet lastbilar från produktionsstället, som i sin tur skonar omgivningarna från trafik och utsläpp. Slutligen reducerar det också antalet lyft för takläggarnas ryggar och knän.

Lika viktigt är det att tätskiktet svetsas med varmluft. Det eliminerar brandfaran vid monteringen, och gör takläggarens jobb avsevärt mycket tryggare än vid svetsning med öppen låga. Det betyder också att tätskiktet kan svetsas under alla väderförhållanden, vare sig den snöar eller ösregnar.

Snart stämplar 250 anställda in på sin nya arbetsplats, väl skyddade från snöfall och extrem värme, medan Protan Entreprenad redan är igång med nya takprojekt.

Protan SE

Protan SE är en polyesterarmerad PVC-takduk som används på exponerade takytor. Den kan fästas mekaniskt eller monteras som vakuumtak.