TPO står för termoplastisk polyolefin och är ett plastmaterial som är en blandning av vanlig polypropylen och en elastomer (syntetiskt gummi). TPO-tak är lämpliga för att täcka exponerade platta tak samt skyddade platta tak som är täckta med sedum, skiffer eller solpaneler. Produkten svetsas och mekaniskt fästs på samma sätt som våra befintliga PVC-membran som är mekaniskt fästa. TPO-membran blir alltmer populära tack vare deras utmärkta hållbarhet, miljövänliga egenskaper och solreflekterande egenskaper. Det sistnämnda bidrar till att öka energieffektiviteten i byggnader. Detta gäller särskilt i varmare klimat där det finns ett behov av att sänka byggnadstemperaturerna och bekämpa "urban värmeö"-effekten. Resultatet är att TPO-membran snabbt blir ett populärt val.

TPO-membran har använts i Europa i över 20 år. Fram till nyligen har detta varit i begränsad omfattning. Branschen visar nu en starkare efterfrågan och intresse för produkten, vilket gör att TPO är det takmaterial som upplever den största marknadstillväxten. Detta är särskilt tydligt i de södra delarna av Europa där, enligt internationell marknadsundersökning, förväntas TPO stå för över 20% av marknaden för enskikts takmembran inom ett par år.

⬇️ Ladda ner TPO-installationsguide och broschyr längst ner i den här artikeln

Forskning och Innovation

År 2020 tog Protan initiativet med Forskningsrådet och ansökte om stöd för att utveckla nästa generation av TPO-membran. Vi fick detta stöd och samtidigt lade vi till forskningsinstitutet NORNER i teamet. Under de följande åren har vi arbetat med syfte och struktur, över avdelningar och nationsgränser. Protan Turkiet, Protan Polen och Protan Spanien har alla samarbetat och varit mycket engagerade i detta projekt.

Hela teamet fokuserar på att utveckla förbättrade TPO-recept som erbjuder bättre brandsäkerhet, svetsbarhet och flexibilitet, vilket har resulterat i ett framgångsrikt resultat. Bidraget från produktionsavdelningen i Turkiet har varit avgörande, inklusive noggrann och väl övervägd råmaterialval. Detta underströk vikten av tidig tillgång till innovativa material för att uppnå framgång.

"Projektets framgång hade inte varit möjlig utan en imponerande insats från Vedat Karakus och Ivar Bråten samt deras team på Protan Turkiet, som har lyckats matcha önskade produktrecept med effektiva produktionsmetoder", betonar Lars Anisdahl, FoU-direktör.

Energisparande och miljövänliga lösningar

Ljusa TPO-takbeläggningar är bra på att reflektera solljus och minska upptaget av värme. Detta minskar inte bara energiförbrukningen och kylkostnaderna för byggnader, utan hjälper även till att mildra "urban värmeö"-effekten. Detta är ett fenomen där stadsområden upplever högre temperaturer än deras landsbygdsmotsvarigheter på grund av mänskligt skapade material och aktiviteter.

Genom att introducera vit TPO-takmembran förstärks effektiviteten av svala tak ytterligare. Den starkt reflekterande, vita ytan överstiger aldrig 50 grader Celsius, jämfört med cirka 70 grader för traditionella grå takmembran. Denna innovation att använda ett vitt membran har även visat sig vara idealisk för installation under solsystem. Den svalare takyttemperaturen ökar solsystemets effektivitet och gör att solpanelerna kan operera med upp till dubbelt så hög effekt. Det finns också positiva fördelar när man installerar TPO-membran tillsammans med gröna taksystem.

TPO-membran fästs mekaniskt med varmlufts svetsning. Materialet svetsas betydligt snabbare än PVC. Under svetsningsprocessen genereras inga avgaser. Detta är utan tvekan en positiv egenskap för takläggare, vilket gör det till en föredragen lösning för dem.

Fördelar med TPO

  • UV-resistens: Ett robust material som är mycket motståndskraftigt mot solljus.
  • Brandresistens: Materialet är självsläckande och uppfyller brandkraven i Europa generellt och särskilt i Norden. Vi har brandklass T1 och T2 (enligt EN 13501-5).
  • Kemiskt resistens: Hög motståndskraft mot kemikalier, föroreningar och utsläpp från industri generellt.
  • Temperatur: Tål både mycket höga (80°C) och mycket låga temperaturer (-30°C).
  • Vattentätt och starka svetsförbindelser: Repvänligt för montörer och utan besvärliga svetsavgaser.
  • Hållbart och flexibelt: Robust produkt med svetsade skarvar som är starkare än både PVC och bitumen.
  • Miljövänligt: Lätt att göra sig av med och återvinna, utsöndrar inga kemiska ämnen i vatten, luft eller jord.
  • Rotresistent: Produkten uppfyller kraven på rotresistens enligt den tyska FLL-standarden.

BREAKING NEWS: Nya brandklassificeringar öppnar möjligheter för kyl- och fryslager.

Våra nyligen utvecklade Protan FPO/TPO-membran, tillverkade i Gebze, har uppnått en T2 brandklassificering på PIR-isolering. Tillsammans med vår befintliga T1 brandklassificering på PIR representerar detta en betydande milstolpe för Protan. Vi erbjuder nu en lösning som helt uppfyller alla tekniska, brandsäkerhets- och prestandakrav för tak i kyl- och fryslager. Kombinationen av vårt mycket ångtäta Protan FPO/TPO-takmembran med PIR-isolering presenterar en idealisk lösning för dessa typer av konstruktioner. Denna senaste utveckling banar väg för lovande möjligheter för Protan på både nordiska och europeiska marknader.

Vidare har Protan FPO/TPO också framgångsrikt klarat det särskilda T1-testet som krävs för Tyskland, även känt som AbP-certifikatet.

Utbildning och Tillväxtambitioner

För att säkerställa att den växande efterfrågan på TPO-takmaterialet möts med expertis har Protan lanserat en intern 'takskola' fokuserad på TPO, med målet att sprida kunskap och färdigheter till takläggare och partners över hela världen. Denna satsning, tillsammans med planer på att öka produktionen och optimera produktionsmetoderna, understryker Protans starka ambition att leda plattaksmarknaden.

Lyckad installation av vit TPO i Spanien

Nyligen täckte en kund i Madrid, Spanien sitt tak med 17 000 kvadratmeter vit TPO.

"Installationen var säker och snabb, och takläggarna tyckte att det var det bästa TPO de hade provat! Detta lovar extremt väl för framtiden", säger Ricardo Ortiz, VD för Protan Spanien & Portugal.

Upptäck mer om TPO-membran och utforska det sortiment av produkter vi har tillgängliga

 
Installation guide TPO membranes
 
 
Madrid TPO.png
Madrid hvit TPO.png