BlueProof löser en del av översvämningsproblematiken
Protan har utvecklat ett system som löser en del av utmaningarna med extrem nederbörd; Protan BlueProof - ett revolutionerande vattenfördröjningssystem för nya och existerande tak. Protan BlueProof omdefinierar takets betydelse; vatten på taket ska inte längre bort så fort som möjligt – det ska fördröjas.
Tål mycket
De flesta tak är byggda för att tåla stor vikt och därför kan de också hjälpa till att fördröja avrinningen av vatten. Med hjälp av Protan BlueProof får vi ett funktionellt tak, som gradvis och kontrollerat fördröjer vattnet ned i avloppsnätet, så att överbelastningen som leder till översvämning reduceras.
I Norden har platta tak en definierad lastkapacitet, vilket underlättar för ett tak med BlueProof.
Hjälper till att lösa både dagens och framtidens utmaningar
Protan BlueProof är hållbart, lösningen är miljövänlig, har lång levnadstid och möter inte bara dagens, men också framtidens utmaningar i samband med skyfallshantering.
TRYGG KOMPETENS FRÅN START TILL SLUT
Protan erbjuder nödvändig utbildning för att utföra montering av BlueProof.
Program för kvalificering
I förväg ska entreprenör och takmontörer ha gått den obligatoriska utbildningen Protan Takskola 1. För BlueProof följer det en tilläggsdel som ska medvetandegöra de utföranden i montering och funktion som är knutna till den nya teknologin. BlueProof är speciellt utvecklat för att lösa utmaningen med extrem nederbörd, med hjälp av vattenfördröjning.
Krav på utförande
För godkännande från SINTEF ställs det krav på kvalificering av utförande led. Det sätts ihop ett bra program för att säkra kompetensen.
– Bland annat innebär det att tekniker är med från start på de första projekten och kvalitetssäkrar kompetensen. Det är inte några specifika krav på individuellt upplärning. Vi är på plats på ett eller flera projekt, efter behov och beroende på projektets storlek. Vi är angelägna om att erbjuda nödvändig kompetens och den trygghet som krävs och genomför en funktionstestning vid projektets slut tillsammans med takmontörerna, förklarar Jens Holmlund, VD på Protan i Sverige. Protan erbjuder stöttning och support hela vägen.
Extremare väder
Kraftiga skyfall i Malmö och Köpenhamn har satt problematiken på kartan, och det finns en svag trend av ökad nederbörd i Sverige sedan mätningarna började. När skyfallen kommer i stadsbebyggelse med mycket gator och asfalt så har vattnet ingenstans att ta vägen. Det är också i dessa områden åtgärder såsom att bygga upp gator och göra om vattenledningssystemen är som dyrast. Det menar Åsa Sjöström, som arbetar med klimatanpassning på SMHI.
”Klimatet påverkar allt vi gör i samhället”
Åsa Sjöström menar att klimatanpassning ofta upplevs som dyrt och besvärligt, men att man kan välja att istället se det som en del av den vanliga samhällsplaneringen. På så vis kan man undvika att bygga sig fast i felaktiga lösningar och hitta smarta sätt att förbättra befintliga miljöer.
– Klimatet påverkar allt vi gör i samhället. Förändras det så förändras grundförutsättningarna i det samhälle vi har. Vårt samhälle är byggt efter det klimat vi har, och förändras det så måste vi kunna förhålla oss till det.
”Det är skillnad på dagvatten och extrema skyfall”
Erik Mårtensson är projektledare på DHI (dansk hydraulisk institut) och arbetar med utredningar på uppdrag av främst kommuner, men också länsstyrelser och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Han menar att kunskapsnivån om översvämningsproblematik generellt har ökat i kommuner – även för personer som jobbar med planfrågor snarare än vattenfrågor. Han framhåller också att konsekvenser av kraftiga skyfall får större konsekvenser i tätbebyggda områden än i glesbebyggda sådana.
Klimatanpassning behöver inte vara komplicerat
Det är även viktigt att skilja på dagvatten och extrema regn, menar Erik Mårtensson. Han förklarar att dagvatten är vardagsvattnet som kommer hela tiden, medan när det kommer till extrema regn så kommer varken ledningar eller öppna lösningar kunna dimensioneras.
– Det handlar snarare om att leda vatten dit det gör mindre skada. Förutsättningarna för det är höjdsättning, då vatten söker sig till den lägsta punkten i samhället. Då gäller det att den punkten är lokaliserad i ett område där vattnet inte gör skada, till exempel i en park.