Fler och fler av vara produkter får EPD-deklaration

Vad är EPD? Enkelt förklarat berättar en EPD historien om en produkts livslopp, miljövänlighet och hållbarhet, från vagga till grav.

En EPD-deklaration ger jämförbara beräkningar av CO2-avtrykk, och ger lika komkurrensvillkor i byggbranchens värdekedja. I takt med det göna skiftet märker EPD Norge att det är ett ökat fokus på detta:

- Näringslivets behov för att dokumentera miljöprofilen för sina produkterna ökar. Marknaden efterfrågar allt oftare kunskap om produktens miljöprestationer, inte bara under användning, men under hela livscykeln. Miljödeklarationen EPD täcker detta behovet, säger Håkon Hauan, verksamhetschef på EPD-Norge.

Protan tar detta på allvar och jobbar därför aktivt med att få gjort EPD-deklarationer för våra produkter. För en rad av produkterna finns redan miljödeklarationer på plats i EPD-Norges databas, och fler ska det bli.

Här kan du besöka EPD-Norges databas och söka upp Protans produkter

Vad betyder miljö och EPDer för Protan?

När Protan pratar om hållbarhet och miljö, slutar inte historien på fabriken i Lier, där vi producerar termoplastiska tätskikt. Den slutar inte heller efter att taket är lagt på byggarbetsplatsen.

Nej, historien slutar först när samma tätskikt har nått sitt livslängds ändstation, eller C4 som den kallas i en EPD – avfall till återvinning. Då återvinns och den till andra nyttiga produkter. Dessutom har Protan tätskikt marknadens minsta CO2-avtryck för platta tak och svetsas med varmluft i linje med kravet på utslippsfria byggarbetsplatser:

GWP for markedsledende takbelegg - EPD Norge.png

- Det är därför vi på Protan lägger så stor vikt vid att miljövänlighet och hållbarhet inte kan mätas styckvis eller delat. Hela historien räknas, och det får vi hjälp med att visa genom att professionalisera sättet att skapa och använda EPDer på, berättar vår egen Environmental and Techincal Manager Olav Haugerud.