Detta taket kommer att förändra framtidens byggbransch

– Det som sker på taket här är en gamechanger för byggbranschen och något som alla kommer att sträva efter.

Orden tillhör Rune Skeie, stadsekolog och landskapsarkitekt hos Asplan Viak, medan han blickar ut över blomstrande växter, kronblad som vajar i vinden, fladdrande fjärilar och surrande bin på toppen av Norges första blågröna tak - mitt i Oslo centrum.

Bakom den signalröda fasaden till nya Vega Scen i Hausmannkvarteret hittar vi både toppmoderna bio- och teatersalonger, serveringsställen och kontor, men det er det som sker på toppen av kulturbyggnaden som gör byggnaden unik och banbrytande. Ett tätt utvecklingssamarbete mellan byggherre Urbanium, arkitekt Asplan Viak, forskare från Norska institutet för bioekonomi (NIBIO), sedumexperterna på Bergknapp och tak- och membranspecialisterna hos Protan, har resulterat i ett blågrönt tak som väcker uppmärksamhet långt utanför landsgränserna.

Bilde 7 - YT-knapp.png

Hva er blågrønne tak?

En gamechanger för byggbranschen

Ett blågrönt tak innebärer att man får löst översvämningsproblematiken vid extremnederbörd uppe på taket, samtidigt som det går att kombinera med olika gröna lösningar på taket, exempelvis takträdgårdar, terrasser, idrottsytor, biodling och solceller.

På Norges första blågröna tak har man valt att skapa något så sällsynt som en forskningsarena där man återskapar floran man hittar på öarna i Oslofjorden, till glädje för fåglar och insekter. Vid skyfall fungerar taket dessutom som en fördröjningsanläggning som gradvis och kontrollerat släpper det filtrerade vattnet ut i den närliggande Akerselva, istället för att svämma ut i det redan överbelastade avloppsnätet.

Bilde 2.jpgRune Skeie på Asplan Viak och Andreas Pay på Urbanium är stolta över att vara med på utvecklingen av Norges första blågröna tak. (Foto: Protan AS)

Den frodiga ängen på toppen av Vega Scene är bare en av många sätt blågöna tak kan maximera takytans användning, och står som en föregångare och ett bevis på att något stort är i färd att ske i den moderna byggbranschen. Det är därför Skeie använder ord som gamechanger:

– På Vega har vi varit med om att utveckla det första blågröna taket här i landet, och jag tror faktiskt att resultate härifrån kan bli en modell som stora aktörer kommer att sträva efter framöver. Om några år kan blågröna och flerfunktionella tak vara vardagsmat vid nybyggnation.

Läs också: https://www.protan.se/nyheter/sa-tommer-det-vattnet-pa-taket/

Löser samhällsutmaningar

Vegas blågröna tak har varit ett pionärarbete som har krävt en del forskningsresurser, så det är inte de stora ekonomiska vinsterna byggherren haft fokus på i projektet på toppen av byggnaden. Men Urbanium står för höga miljöambitioner och gröna transformationer av centrumområden så som Hausmannkvarteret, och en visonär koncernchef Andreas Pay ser nu bara framåt:

– Efter Vega-projektet har vi nu nästintill noll utvecklingskostnader på framtida blågöna tak. Det vi har gjort är egentligen att driva mikroinnovation, men som ger så stora ringar på vattnet att vi tror att det kan påverka hela branschen. Klarar vi att industrialisera lösningar som denna, kan vi verkligen snacka om ett grönt skifte.

Bilde 3.jpgVega Scenens signalröda fasad är i sig själv uppseendeväckande, men det er det som sker på toppen av kulturbyggnaden som gör byggnaden unik och enastående. (Foto: Gitte Paulsbo)

Skeie i Asplan Viak håller med och påpekar att Vegas unika blågröna tak i praktiken är en lösning på två av vår tids största samhällsutmaningar, nämligen att naturen byggs bort och att extremväder är på väg att bli normalt:

– Blågröna tak gör att vi kan få ned CO2-avtrycket genom att ersätta takpapp, asfalt och betong med blommor, bin och ekologisk mångfald. Samtidigt kommer samhället spara stora kostnader knutna till översvämningsskador genom att hantera dagvattnet på taket. Och så skapar man gröna lungor i allt tätare städer, som binder partiklar och skapar bättre luftkvalitet, säger Skeie.

Läs mer: Framtidens tak är blått och grönt

Stor uppmärksamhet

Den speciella taklösningen är ett centralt bidrag till att Vega Scene kan stoltsera med titeln Norges första kulturbyggnade med BREEAM-NOR Very Good-certifiering. Nyligen blev det dessutom kännt att byggnaden är en av de tre finalisterna till Oslo stads arkitekturpris 2019, och själva taklösningen, kallad Protan BlueProof Green, är så enastående att den är nominerad till Byggenæringens Innovationspris i höst. Det är företagen Protan och Bergknapp som tillsammans är nominerade för lösningen:

– BlueProof Green är en viktig bricka i ett större pussel som handlar om hållbarhet och framtidsriktad arkitektur och tankesätt. BlueProof Green uppfyller inte bara på dagens krav och behov, men också morgendagens, uttalade jurychef och chef för Customer Operations i Innovation Norge, Kristin Malonæs.

Bilde 6.jpgTaket har efter bara en sommar blivit en favoritplats för både bin, humlor, fjärilar och fåglar. (Foto: Christian Bjørtomt)

Hållbar och miljövänlig

Utöver trygg dagvattenhantering, gröna lungor och flerfunktionalitet, är hållbarhet och miljövänlighet centrala begrepp knutna till blågröna tak. Säljchef på Protan, Bjørn Nordseth, förklarar:

– Rent praktiskt har kombinationen av dagvattenhantering och grönytor på taket sparat utvecklarna av Vega Scene stora utgifter för nedgrävning av fördröjningslösningar rör, kassetter och magasin, samt bortforsling och deponering av förorenade massor.

Bjorn_Nordseth.jpgSäljchef på Protan, Bjørn Nordseth, förklarar entusiastiskt blågröna taks hållbarhet och miljövänlighet. (Foto: Elin Eike Worren)

Nordseth berättar vidare att gröna tak generellt, vare sig det är i form av trädgårdar, takterrasser eller till exempel träningsfaciliteter, bidrar till ökad livs- och boendevalitet.

– Och så är det naturligtvis god hållbarhet att utnyttja alla ytor och arealer på byggnader maximalt. Om inte takträdgår, så kanske en solenergianläggning? Dessutom kan dagvattnet enkelt ingå i andra vattenkretslopp på en egendom, så som gråvatten och bevattning av gröna anläggning. Då börjar vi prata om byggnader med ordentliga energi- och cirkulärekonomiska effekter, säger han.

Bilde 4.jpgUtöver trygg dagvattenhantering, gröna lungor och flerfunktionalitet, är hållbarhet och miljövänlighet centrala begrepp knytet till blågöna tak. (Foto: Asplan Viak)

Hållbar stadsekologi

Ökande urban förtätning, krav på dagvattenhantering och en starkare önskan om gröna lösningar har lett till en kraftig ökning i efterfrågan av gröna produkter och lösningar. Därför är det nog inte länge till som Vega Scene inte längre är landets enda blågröna tak, och sådana möjligheter glädjer Andreas Pay och Urbanium. Från där han står på toppen av kulturbyggnaden i finskor bland sukkulenter, sedumväxter och surrande humlor, hoppas han att det om några få år finns färre parabolantenner, ventilationsanläggningar och kabelrännor till fördel för mer miljövänliga, gröna och utnyttjade takytor. Han lovar att Urbanium ska ta sin del av insatsen:

– För oss handlar det om att optimalisera landskapet som omger oss så att vi får minst möjliga klimatpåverkan och att våra byggnader kan ge största möjliga effekt på stadsmiljön. Blågöna tak spelar en avgörande roll i framtida byggnader för att få till just det, avslutar han.

Bilde 5.jpgSukkulenter, sedumväxer och susande humlor stortrivs på toppen av Hausmannkvarteret. (Foto: Christian Bjørtomt)