Unika utmaningar, unika lösningar

Emballagegiganten BillerudKorsnäs har investerat i en toppmodern produktionsanläggning i Grums väster om Karlstad.

Här ska de producera moderna pappersemballage, med vad som kommer att bli en av världens största pappersmaskiner. Hela 350 meter lång är maskinen, och när den startas upp våren 2019 kommer den kunna producera över en halv miljon ton om året.

Protan Entreprenad Karlstad är en av många underleverantörer i projektet, som totalt har en kostnadsram på 5,7 miljarder SEK, och avdelningen har levererat en totallösning för tak på den speciella och komplexa byggnaden.

BillerudKorsnas2.jpg
Produktion av papper leder till unika utmaningar för byggkonstruktioner. Verksamheten skapar ånga, fuktighet och extrem värme, och därmed förhöjt tryck inifrån och ut mot taket. För att hantera dessa påfrestningar måste taklösningen vara extra solid. I den ursprungliga planen löstes denna utmaning med ett tak av foamglass och hela tre lag takpapp, över det hela 35.000 kvadratmeter stora taket.

Protan Entreprenad Karlstad är uppdaterad på utvecklingen inom taklösningar, och insåg snabbt att detta kunde lösas på ett alternativt sätt med det innovativa Protan Vakuum-systemet för tak.

Vakuum-tak är idealt för byggnader som har utmaningar med värme, ånga och fukt. Protan Entreprenad har löst motsvarande utmaningar i simhallar, och baserat på dessa erfarenheter presenterade Karlstad-avdelningen lösningen med vakuum-system och Protan Extreme 1,8 mm duk för huvudentreprenören NCC. De behövde inte mycket betänketid för att ge tummen upp till lösningen.

Vakuum-taket är inte bara en teknisk god lösning: Den valda Protan-duken är både lämpad för projekt med stora påfrestningar, men är också långt billigare än den ursprungliga planen med fiberglas.

Protan Entreprenad Karlstad är stolta över samarbetet med NCC, och över den goda responsen de har fått genom hela processen runt konstruktionen av Protans största vakuumtak någonsin.

BillerudKorsnas3.jpg

Protan Vakuumtak

Protan Vakuumtak är ett unikt system som inte kräver några infästningar på takytan. Systemet använder vindkrafterna för att skapa en vakuumeffekt som suger fast takduken mot underlaget. Ju mer det blåser, desto bättre fungerar systemet.